دومین جشنواره ملی پروین اعتصامی
درباره جشنواره
برخی از مهمترین اهداف کیفی برگزاری جشنواره عبارتند از: الف) شناسایی و معرفی استعدادهای شاخص و ناب ب) تشویق و ترغیب جامعۀ دختران دانشجو به فعالیتهای اجتماعی و فرهنگی ج) تقویت انگیزه فعالیت و ایجاد امید ونشاط از طریق فضای رقابتی د) ارتقای مهارت های زندگی در بستر فعالیت های فرهنگی و اجتماعی |
رخشندهٔ اعتصامی معروف به پروین اعتصامی در 25 اسفند 1285 خورشیدی برابر با 17 مارس 1907 میلادی در شهر تبریز به دنیا آمد. وی تنها دختر خانواده بود و چهار برادر داشت. در سال هزار و دویست و نود و یک در حالی کهکودکی بیش نبود با خانواده به تهران آمد. از این رو پروین از کودکی با مشروطه خواهان و چهره های فرهنگی آشنا شد و ادبیات را در کنار پدر و از استادانی چون دهخدا و ملک الشعرای بهار آموخت. در دوران کودکی، زبان های فارسی و عربی را زیر نظر معلمان خصوصی در منزل آموخت.
پدر وی یوسف اعتصامی آشتیانی، از شاعران و مترجمان دوران خود بود که در شکلگیری زندگی هنری پروین و کشف تواناییها، و ذوق و گرایش وی به سرودن شعر نقش مهمی داشت. او در بیست و هشت سالگی ازدواج کرد، اما به دلیل اختلاف فکری با همسرش، پس از چندی از او جدا شد. پروین پس از جدایی، برای مدتی در کتابخانه دانشسرای عالی تهران به شغل کتابداری به کار پرداخت. پروین پیش از چاپ دومین نوبت از دیوان اشعارش، بر اثر بیماری حصبه در سی و پنج سالگی در ۱۵ فروردین سال ۱۳۲۰در تهران درگذشت و در حرم فاطمه معصومه، در آرامگاه خانوادگیاش، به خاک سپرده شد. زادروز پروین (بیست و پنجم اسفندماه)، «روز بزرگداشت پروین اعتصامی» نامگذاری شدهاست.
تنها اثر چاپ و منتشر شده از پروین، دیوان اشعار اوست، که دارای ۶۰۶ شعر شامل اشعاری در قالبهای مثنوی، قطعه و قصیده است. پروین بیشتر به دلیل به کار بردن سبک شعریِ مناظره در شعرهایش معروف است. شعرهای پروین پیش از چاپ به صورت مجموعه و کتاب، در مجله بهار و منتخبات آثار از ضیاء هشترودی و امثال و حکم از دهخدا، چاپ میشدند. موفقیت اولین چاپ دیوان اشعار او سبب پیدایش زمینه برای چاپهای بعدی شعرهای او شد.
دیوان پروین اعتصامی، شامل ۲۳۸ قطعه شعر میباشد، که از آن میان ۶۵ قطعه به صورت مناظره است. اشعار پروین اعتصامی بیشتر در قالب قطعات ادبی است که مضامین اجتماعی را با دیدهی انتقادی به تصویر کشیدهاست. در میان اشعار پروین، تعداد زیادی شعر به صورت مناظره میان اشیاء، حیوانات و گیاهان وجود دارد. درون مایه اشعار او بیشتر غنیمت داشتن وقت و فرصتها، نصیحتهای اخلاقی، انتقاد از ظلم و ستم به مظلومان و ضعیفان و ناپایداری دنیاست. در شعر پروین استفادههایی از سبک شعرای بزرگ پیشین نیز شده است.. ملکالشعرای بهار در مقدمهای که بر دیوان وی مینویسد، میگوید:
این دیوان ترکیبی است از دو سبک و شیوهی لفظی و معنوی آمیخته با سبکی مستقل، و آن دو یکی شیوه خراسان است خاصه استاد ناصر خسرو قبادیانی و دیگر شیوه شعرای عراق و فارس است به ویژه شیخ مصلح الدین سعدی شیرازی علیه الرحمه و از حیث معانی نیز بین افکار و خیالات حکما و عرفا است، و این جمله با سبک و اسلوب مستقلی که خاص عصر امروزی و بیشتر پیرو تجسم معانی و حقیقت جویی است ترکیب یافته و شیوهای بدیع و فاضلانه به وجود آورده است.
اشعار پروین را میتوان به دو دسته تقسیم کرد:
دسته اول که به سبک خراسانیگفته شده و شامل اندرز و نصیحت است و بیشتر به اشعار ناصر خسرو شبیه است.
دسته دوم اشعاری که به سبک عراقی گفته شده و بیشتر جنبه داستانی به ویژه از نوع مناظره دارد و به سبک شعر سعدی نزدیک است. این دسته از اشعار پروین شهرت بیشتری دارند.
معروف ترین اشعار پروین اعتصامی
از معروف ترین شعرهایی که او در این سنین سرودهاست میتوان از شعرهای گوهر و سنگ، ای مرغک، اشک یتیم، کودک آرزومند، صاعقه ما ستم اغنیاست، سعی و عمل و اندوه فقر نام برد.
ویژگی های شعر پروین اعتصامی
پروین ، به مثابه یک مصلح اجتماعی شعر می سرود. در حقیقت ، سروده های پروین همگی دغدغه های اجتماعی را در دل خود دارند.
اگر نگاهی دقیق هم به این اشعار داشته باشیم ، در می یابیم که پروین تمام و کمال یک شاعر منتقد و یک شاعر آگاه در حوزه ی مسائل اجتماعی است.
سخن او بسیار برا و تیزچنگال ، پرده از تمامی رذیلت های احلاقی جامعه بر می دارد و آن ها را در یک قالب لطیف یعنی شعر به مردم جامعه ی خویش اظهار می کند.
از دیگر ویژگی هایی که در شعر پروین بسیار می توان از آن نمونه آورد ، شخصیت پردازی ها و شخصیت سازی ها در درون یک شعر است.
او شخصیت های ماندگاری در درون اشعار خویش خلق کرده است که برای مدت های زیادی در قالب داستان های عامیانه و یا حتی ضرب المثل های مردمی از این شخصیت ها استفاده می شده است.
تمثیل ها و تصویر سازی های ادبی نیز یکی دیگر از مولفه های شعر پروین است.
به جرئت می توان گفت که پروین ، با تمامی ماجرای پر فراز و نشیب خود در زندگی شخصی ، اما فردی استوار و بلند مرتبه و ماندگار در دنیای شعر و شاعری است.
معرفی دانشگاه کوثر
دانشگاه کوثر بجنورد (ویژۀ خواهران) به عنوان نماد آموزش عالی بانوان، با تکیه بر رهنمودهای رهبری و اسناد بالادستی همچون اصول قانون اساسی، سند اسلامی شدن دانشگاهها و چشمانداز توسعه در افق ۱۴۰۴در خصوص ارج نهادن به مقام والای زن و با هدف کارآفرینی، اشتغال و تحصیل بانوان به عنوان مأموریت ذاتی (ویژۀ خواهران)، تأسیس شده است. این دانشگاه، اولین دانشگاه جامع ویژۀ خواهران در شمال شرق کشور و اولین دانشگاه ویژۀ خواهران پس از انقلاب شکوهمند اسلامی است که با نرخ رشد بالاتر از میانگین کشوری جزء دانشگاههای برتر از نظر تولید علم و فناوری در این منطقه میباشد. وزارت علوم، تحقیقات و فناوری در سال ۱۳۹۰ موافقت خود را با ایجاد دانشگاه کوثر (ویژه خواهران) اعلام نمود و این دانشگاه در مهرماه سال ۱۳۹۱، با ۳ دانشکدۀ فنی و مهندسی، علوم پایه و علوم انسانی و با پذیرش ۱۷۶ دانشجو در قالب ۷ رشتۀ تحصیلی آغاز به کار کرد. در حال حاضر نیز این دانشگاه با حدود ۵۴ عضو هیأت علمی، بالغ بر ۴۰۰۰ دانشجو و تعداد ۲۳رشته گرایش تحصیلی در مقطع کارشناسی و کارشناسی ارشد در حال خدمترسانی به جامعۀ دانشگاهی است. دانشگاه کوثر در کنار دانشگاه الزهرا، در قالب مأموریت ذاتی خود، با تربیت بانوان متعهد، دینمدار و عفیف، الگوی عملی بانوی مسلمان ایرانی توانمند و تأثیرگذار در منطقه و جهان است و نیز در تعامل مؤثر با زنان دانشمند جهان، بهویژه زنان مسلمان، برای ارتقای جایگاه و کرامت زن و خانواده بر پایۀ اندیشۀ ناب اسلامی- ایرانی میکوشد. همچنین با توجه به مأموریت محوری دانشگاه برای توسعۀ رشتههای علوم انسانی و میانرشته ای در حوزۀ علوم انسانی گام برمی دارد. این دانشگاه، با برخورداری از استادانی متعهد و مسئولیتپذیر و دارای توانمندی در حوزههای آموزشی، پژوهشی، فرهنگی و ورزشی توانسته است تنها در طی هفت سال فعالیت، افتخارات زیادی را رقم بزند. این ظرفیت بالا و این توانمندی، الگویی از دانشگاه اسلامی ویژۀ خواهران ارائه داده است که نتیجۀ دستاوردهای حدود بیش از چهل سال تلاش و مجاهدت بزرگمردان این نظام پُربرکت است. استقبال بینظیر خانوادهها و قشر بانوان از این دانشگاه به همراه ظرفیت ها و نیازهای محلی، استانی و منطقهای آن و همجواری با کشورهای آسیای میانه، این دانشگاه را به عنوان دانشگاه محور در عرصۀ بانوان نیز تبدیل کرده است.
افتخارات دانشگاه کوثر
کسب رتبۀ نخست استان و رتبۀ ۴۲ کشور در رتبهبندی دانشگاههای جامع پایگاه استنادی جهان اسلام (ISC) در سالهای ۹۷- ۱۳۹۶،
قرارگرفتن یکی از اعضای هیأت علمی در میان برترینهای فناوری نانوی جهان بر اساس دادههای گوگل اسکولار،
کسب عنوان شایستۀ تقدیر برگزیدگان هشتمین جشنوارۀ بین المللی فارابی،
کسب دو عنوان جایزۀ ارزشمند کاظم آشتیانی از سازمان بنیاد ملی نخبگان،
نامزد دریافت جایزه جشنواره پروین اعتصامی، کسب عنوان سوم نهمین جشنوارۀ بین المللی فارابی توسط اعضای هیأت علمی این دانشگاه،
همچنین کسب ۶ عنوان دانشجوی صاحب استعداد برتر از سازمان بنیاد ملی نخبگان
کسب عنوان دانشجوی برگزیدۀ شهرستانی ششمین جشنوارۀ شعر استان خراسان شمالی
و... از افتخارات دانشگاه کوثر می باشد.
برگزاری موفق نخستین همایش ملی ادبیات مقاومت،
شب شعر منطقهای به روایت عشق و از زلال آب و آیینه به همراه
نمایشگاه توانمندیهای دانشجویان دختر در زمینۀ مُد، لباس و صنایع دستی
نشانی: بجنورد- خیابان ۱۷ شهریور شمالی- کوچه شهید عبدالحسین نوریان
شمارههای تماس ساختمان اداری: ۳۲۴۱۳۸۱۵-۰۵۸، ۳۳-۳۲۴۱۳۸۳۰-۰۵۸
شماره های تماس ساختمان معاونت آموزشی و پژوهشی و معاونت دانشجویی: ۱۲-۳۲۴۱۴۶۱۰-۰۵۸، ۳۲۴۲۷۶۴۵-۰۵۸ و ۳۲۲۵۸۸۶۵-۰۵۸
شماره پیامک: ۵۰۰۰۵۷۲۵۰۳۶
اطلاعیه ها
- شیوه نامه و پوستر جشنواره ۱۳۹۶/۱۱/۱۵
- نحوه ارسال آثار بخش ویژه ۱۳۹۶/۱۱/۱۵
- استاندارد ارسال فایلها برای نمایشگاه مجازی ۱۳۹۶/۱۱/۱۵
- اطلاعات مهم جشنواره ۱۳۹۶/۱۱/۱۵
مهلت ثبت آثار در سامانه جشنواره: 1401/02/20
اعلام نتایج داوری : 1401/03/22
برگزاری اختتامیه : 1401/03/22